{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Isticanje odnosa unutrašnjeg i vanjskog prostora

U modernim vremenima, većinu vremena provodimo unutra, ali ljudsko tijelo i um nisu stvoreni da budu odvojeni od svježeg zraka, sunčeve svjetlosti i pogleda na prirodu. Stoga se osjećamo najmirnije, najzdravije i najpozornije kada smo povezani s našim okruženjem. U ovom domu, jaka veza između unutrašnjeg i vanjskog prostora, koja sa sobom nosi neprekidne varijacije svjetlosti, poboljšana je dodavanjem velikih vertikalnih prozora u kombinaciji s krovnim prozorima. Rezultat je optimalna raspodjela svjetlosti u svim oblastima, što stvara osjećaj dobrodošlice u cijeloj kući.

Svjetlost odozgo se stapa s vertikalnim prozorima, donoseći dinamiku u enterijer. Svjetlost odozgo omogućava bližu vezu s vanjskim okruženjem i poboljšava percepciju toka vremena i godišnjih doba, što vas može povezati s prirodom čak i ako živite u prometnoj ulici u gradu.

Glavne prednosti nabavke VELUX krovnih prozora

  1. Kontakt s vanjskim prostorom: na gornjem spratu, čak i u centru doma, postoji osjećaj vanjskog okruženja, zahvaljujući centralno pozicioniranim prozorima iznad glave, koji stvaraju prostraniju i otvoreniju atmosferu.

  2. Svjetlost koja prodire: za vlasnike kuća je bilo važno da svjetlost koja dolazi kroz prozor za ravni krov u centru kuće osvijetli stepenište i omogući svjetlosti da dopre do prizemlja.

  3. Dinamički prostor: vlasnici su željeli stvoriti prostor u kome se, promjenom svjetlosti, mijenja i enterijer, u različito doba dana i tokom različitih godišnjih doba.

Marco Baldassa,

arhitekta

U ovom projektu, prirodna svjetlost ključni je element: ona stvara odnos između životnog prostora i svakodnevnog života s jedne strane te ambijenta, godišnjih doba i varijacija u svjetlosti s druge strane, stvarajući dinamiku i neprekidnu promjenu. Glavne karakteristike projekta su vanjski prozori i – također važno – izvori svjetlosti na plafonu i zidu.

Ovaj dom vam svjetlošću popravlja raspoloženje od zore do sumraka

Za mene je svjetlost izuzetno važna od trenutka kad ustanem ujutru: odlučio sam da izgradim kuću s vertikalnim i krovnim prozorima posebno kako bih osjetio svjetlost u potpunosti. Željeli smo da drvo ima glavnu ulogu, zajedno sa svjetlosti: drvo nam daje toplotu, a svjetlost nas čini sretnima”, kažu vlasnici.

Prekrasan razgovor pun svjetlosti

Dvospratna samostojeća kuća s podrumom, velikim prozorima u prizemlju i krovnim prozora na prvom spratu koju omogućavaju da svjetlost dopre duboko u dnevne prostore. Svjetlost u ovom projektu je povezana s okolinom i, mijenjajući se, utiče na osjećaj života u zatvorenom prostoru, što je lijep odgovor na našu unutrašnju potrebu da budemo u kontaktu s prirodom koja se neprekidno mijenja za podržavanje biološkog ritma tijela.

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozora za ravni krov s ravnim staklom
Idi na proizvode
Prozori za ravni krov sa zakrivljenim staklom
Idi na proizvode
Roletne za zaštitu od toplote (MSU)
Idi na proizvode