{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije ustupio: Relja Ivanić
Mjesto za odmor u prirodi

Budući da su stalno zauzeti poslom i školom, san porodice bio je da ima kuću za odmor u prirodi gdje svi imaju mali kutak za opuštanje, ali i mjesto za okupljanje, gdje mogu da se okupe da jedu i razgovaraju i gdje se djeca mogu igrati. Trebalo im je mjesto za porodični odmor i slobodno vrijeme koje je dovoljno prostrano i udobno za duži boravak. Njihova vizija je oživjela u ovoj kući u Alibunaru u Srbiji: prostor je dizajniran za kvalitetno zajedničko druženje, stvaranje lijepih uspomena i ugodan boravak čak i za duži ostanak.

Opuštanje pod prirodnom svjetlosti

U potkrovlju su tri spavaće sobe povezane s galerijskim prostorom, koji su, zahvaljujući VELUX krovnim prozorima, ispunjenim dnevnom svjetlosti i svježim zrakom. Materijal prozorskih okvira također doprinosi dizajnu, jer drvo daje prirodan, topli dodir modernom stilu kuće, a također je održiv i trajan materijal. Dvostruki prozori koriste se na više mjesta u kući, stvarajući pogled i kanalizirajući više svjetlosti unutra. Ovakvim rasporedom, Modelart Arhitekti kreirali su prostor u kome se ostvaruje glavna želja porodice da mogu provoditi vrijeme zajedno, ali i da se povuku i provedu neko mirno vrijeme ili se opuste, što je kuću za odmor učinilo idealnim mjestom i za duži boravak. Krovni prozori čine potkrovlje svjetlijim i prostranijim, tako da manji uglovi mogu funkcionisati jednako dobro kao i sve druge spavaće sobe ili možda čak i bolje! Djeca uživaju samo da se druže u svojim vrećama za sjedenje i gledaju kako oblaci prolaze, a odrasli također mogu obožavati gledanje zvijezde iz svojih kreveta. Zahvaljujući krovnim prozorima prirodna svjetlost u kupatilu također je velika prednost, jer porodica ima mogućnost provjetravanja bez da mora brinuti o svojoj privatnosti.

Fotografije ustupio: Relja Ivanić
Prostran i svijetao drugi dom

Geometrija kuće inspirisana je tradicionalnom vojvođanskom kućom, poznatom i kao „švapska” kuća, postavljena uzdužno u odnosu na ulicu, pa je objekat otvoreniji prema dvorištu i time bi se pojačao osjećaj povezanosti s prirodom. Unutrašnjost dnevnog boravka i trpezarije zajedno čine glavni prostor za okupljanje, veliki otvoreni prostor s VELUX krovnim prozorima koji omogućavaju dnevnoj svjetlosti da prostor učini još većim, a trpezarijski se dio otvara prema terasi u dvorištu kanališući još više prirode u kuću. Pogled kroz prozore čini dnevni boravak još prostranijim, a svjetlost koja ulazi u prostor daje osjećaj topline i ugode. Porodica ovdje ima svu opremu, baš kao u stalnom domu, a ipak imaju dovoljno prostora da im bude udobno zajedno, pa kada su ovdje, na odmoru su, a ne osjećaju se kao da su na sporednoj lokaciji. To im je više kao drugi dom.

Fotografije ustupio: Relja Ivanić
Poštovanje tradicije

Zgrada se nalazi između tradicionalnih kuća, pa su arhitekte htjele da stvore nešto što izgleda kao da pripada tom okruženju, a opet da je novo i uzbudljivo te da porodicu dočeka svjež i moderan izgled svaki put kada dođu. Raspored zgrade je posveta tradicionalnim lokalnim konstrukcijama, ali su boje i materijali moderni detalji. S vanjske strane, fasada je prekrivena blago reflektujućim ciglama crne boje s tamnim crijepom na krovu dajući kući monolitan izgled, ali zgrada ostaje razigrana zbog žutih detalja i staklenih površina. Reflektujuće cigle daju različite efekte tokom dana, jer Sunce svakog sata udara u zid pod različitim uglom. Ova mogućnost promjene obezbjeđuje da će dizajn izdržati test vremena i da će biti divan prostor za odmor porodice dugi niz godina.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX balkonsko rješenje (GDL)
Idi na proizvode
VELUX vertikalno rješenje (VIU)
Idi na proizvode

Vanjske aluminijumske roletne (SSL)
Idi na proizvode