{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Projektovanje: WITO Massivhaus- und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod
Svaka priča o novoj porodičnoj kući počinje pitanjem: zašto je sagrađena?

Mnoge priče su slične i počinju sa potrebama rastuće porodice, ali daleko od toga da sve porodice imaju tako jasnu sliku svojih želja da se odlučuju za gradnju kuće od nule. Porodica Vollmer je znala o čemu mašta: kuća sa istim sobama za svu djecu, spavaća soba sa garderobom, puno prostora u prizemlju i puno dnevne svjetlosti.

Nakon istraživanja tržišta, odlučili su povjeriti projektovanje i izgradnju svog novog doma kompaniji WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH. Naziv kompanije (na njemačkom) nagovještava čvrstu izgradnju kuća, kao i izvođenje njihovih projekata. Kompanija je poznata širom Hamburga i nagrađena je pečatom kvalitete za svoje proizvode.

Standardni projekat je prilagođen tako da tačno zadovolji potrebe budućih stanovnika. Krovni prozori su dodani kasnije, budući da su investitori navikli na više dnevnog svjetla.

Novogradnja sa rješenjem za VELUX krovne prozore, Njemačka, kuća u KakenstorfuProjektovanje: WITO Massivhaus- und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

Jan Vollmer

investitor i stanovnik kuće

Iako su dječje spavaće sobe prilično velike, nije moguće ostaviti čitavu igračku voz ili složene konstrukcije od cigle da stoje u sredini a da djeca još uvijek imaju prostora da legnu u krevet ili udobno rade domaće zadatke. Potkrovlje je prostor za ozbiljnu igru.

Projektovanje: WITO Massivhaus- und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

U kuću se ulazi kroz prostrano predvorje, sa ulazima u toalet za goste i ormarom smještenim simetrično odmah iza ulaznih vrata. Predsoblje, sa stepenicama koje vode na prvi sprat, se otvara prema trpezariji s pogledom na vrt. Otvoreni, gotovo simetrični raspored s uglom kauča na desnoj strani i kuhinjom na lijevoj strani ima tople, lagane, prijatne materijale i puno dnevne svjetlosti.

Projektovanje: WITO Massivhaus- und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

Gornji sprat sa spavaćim sobama je podijeljen na prostor za roditelje i prostor za djecu – i malenu kutiju s osiguračima i sobu za muzički server. Ulaz u glavnu spavaću sobu s vlastitim kupatilom vodi u spektakularnu garderobu s balkonskim vratima. Ovo neobično rješenje je zgodno i omogućava jednom partneru da ustane i spremi se bez buđenja drugog partnera. Dva djeteta imaju svoje kupatilo i identične spavaće sobe.

Potkrovlje, koje investitor sam završava, će biti otvoren prostor gdje se djeca mogu igrati, s krevetom/sofom u ćošku za goste i spremištem ispod donjeg zabatnog krova iznad ulaza u kuću. Veliki VELUX krovni prozori pružaju puno dnevnog svjetla, što ga čini igralištem iz snova u danima kada vrijeme ne dopušta djeci da se igraju na otvorenom.

Preporučeni VELUX proizvodi

VELUX krovni prozori (GGU)
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Mjesto: Kakenstorf, Njemačka
Arhitekta: WITO Massivhaus- und Baugesellschaft mbH
Godina: 2019.
Fotografije: Torben Eskerod