{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije ustupio: Jaroslav Hejzlar
Nekome se dopada tradicionalan način, a nekom nov način

Nekome se dopada tradicionalan način, a nekom nov način. No, jedno je sigurno, svi vole svijetao i udoban životni prostor, a kada se spoje tradicija, moderne linije i sunce, rezultat garantovano neće razočarati!
Neposredno izvan mirnog malog grada Varnsdorfa, u podnožju planine Šluknov, porodica je pronašla savršeno mjesto da dom iz snova pretvori u stvarnost. Susjedstvo je lijepa mješavina starih i novih zgrada, stvarajući šarenilo različitih stilova i struktura, gdje se pored modernih kuća još uvijek mogu naći neke od lokalnih tradicionalnih kuća koje se nazivaju „podstávka”.

Korištenje dnevne svjetlosti kao građevinskog materijala

Od početka je bilo očigledno da porodica koja se ovdje useljava želi nešto stilizovano, moderno i objekat koji će karakterisati više minimalizma i elegancije, ali su također osjetili veliko poštovanje prema području u koje su se doselili pa su odlučili izgraditi kuću koja se uklapa u lokalnu tradiciju. Kompaktna kuća elegantnih ima jasne linije s fasadom bijele boje, impregniranim daskama i zabatnim krovom bez prepusta, dajući zgradi minimalistički dizajn koji je pogodan za rustikalno okruženje.
Visina sljemena je 10 metara, tako da se unutrašnjost objekta može podijeliti na dva prostrana sprata, a kako je dnevna svjetlost bila jedan od najvažnijih građevinskih materijala u ovom slučaju, vizuelna veza između prizemlja i dva potkrovlja, kao i željeni svjetlosni efekti, postižu se otvaranjem dijela plafonske konstrukcije u obje galerije.

Fotografije ustupio: Jaroslav Hejzlar

Prirodno svjetlo ima važnu ulogu u naglašavanju tradicionalnih i modernih karakteristika ovog pametno dizajniranog doma.

Fotografije ustupio: Jaroslav Hejzlar
Dom u bliskoj vezi s prirodom

Osvjetljenje dva nivoa potkrovlja postignuto je višestrukim VELUX krovnim prozorima, koji su ugrađeni u krovnu oblogu. Postavljanje krovnih prozora bilo je strateško: funkcija i unutrašnji raspored prostorija su temeljno razmotreni, što je dovelo do dobro osvijetljenog i otvorenog enterijera, gdje snažna veza s vanjskim prostorom i prirodom pruža inače modernoj i minimalističkoj zgradi, domaću i umirujuću atmosferu i, bitno je naglasiti, spaja najbolje od dva svijeta.

Fotografije ustupio: Jaroslav Hejzlar
Biti blizak prirodi, a opet imati sve pod kontrolom

Prilikom projektovanja bilo je važno obezbijediti da se porodica osjeća što bliže prirodi, ali posebno u dječjoj sobi bilo je ključno da se u svakom trenutku može kontrolisati svjetlost i toplota koja dolazi izvana. Kombinovani prozori su stoga opremljeni vanjskom toplotnom zaštitom i roletnama.

Lako rukovanje prozorima i roletnama također olakšava provjetravanje, a s pametnim aplikacijama prozori automatski detektuju temperaturu i kvalitet zraka u domu i prema tome se otvaraju i zatvaraju, obezbjeđujući lijepu i zdravu atmosferu u domu sve vrijeme.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozori na elektro napajanje
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode