{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Zdravo i održivo

Moderan dom koji nudi zdravu klimu u zatvorenom prostoru i izuzetnu energetsku efikasnost – i istovremeno je u skladu sa svojim tradicionalnim susjedstvom. To je prva aktivna kuća u SAD-u. Dom porodice Smith u gradu St. Louis, Missouri, koji ukućani smatraju izuzetno udobnim prostorom.

Useljenje porodice Smith u prvu aktivnu kuću u SAD-u, 2013., bio je novi početak i povratak u prošlost. David Smith odrastao je u blizini lokacije aktivne kuće i ima lijepa sjećanja na igranje igre wiffle ball u dvorištu prekoputa. Kada je arhitekta porodice Smith, Jeff Day (iz preduzeća Jeff Day and Associates u gradu St. Louis) predložio ideju aktivne kuće, porodica je pristala.

Udoban dom za troje

„Željeli smo da imamo udobnost u našem domu, željeli smo da imamo veoma lijepu kuću s puno pogodnosti”, kaže vlasnik David Smith. Želio je izgraditi dobar dom za svoju porodicu koja se sastoji od dva roditelja i kćeri. „Kada smo saznali više o standardu aktivne kuće i šta nam ona omogućava, bili smo veoma uzbuđeni zbog toga”, sjeća se Smith.

Puni pogled na spavaću sobu rezidencije porodice Smith

David Smith

vlasnik kuće

Stvarno je izuzetno važna stvar, za bilo koji projekat, izgraditi dom koji odgovara zajednici i susjedstvu. Sve u svemu, zajednici se sviđa i svakako smo dobili veliku pažnju. Često u današnje vrijeme, kada me ljudi pitaju gdje živim, ja kažem u aktivnoj kući. Oni već znaju gdje je to.

Pretvaranje tradicionalnog doma u aktivnu kuću

Strategija dizajna kuće bila je vođena kulturom i dobro utvrđenim arhitektonskim standardima okruga Old Webster, a predgrađe St. Louisa gdje se nalaze historijske zgrade, prelijepo okruženje i čvrsto povezana zajednica pružaju atraktivno okruženje za porodice.

Projektni tim transformisao je tradicionalnu kuću u aktivnu kuću, stvarajući strukturu koja bi odgovarala njenom okruženju – ali značajno nadmašila susjedne zgrade tokom svog životnog ciklusa sa svojim minimalnim troškovima rada, energije i održavanja. Kao iskusan računovođa, Smith sebe opisuje kao „pojedinca koji se bavi brojevima”.

"U svakom projektu, morate biti sigurni da ćete dobiti vrijednost od svog proizvoda. Osjećam da smo je svakako dobili u ovom slučaju."
Smith kaže
Ušteda energije uz poboljšanje kvaliteta života

Porodica uživa u smanjenim troškovima energije, ali David Smith smatra da je aktivna kuća isplativa i u smislu kvaliteta života:
„Jedan od najljepših aspekata ove kuće nevjerovatna je količina dnevne svjetlosti. Rijetko kada palimo svjetla u kući tokom dana”, kaže on i opisuje porodičnu kuću kao „izuzetno udobnu”.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozor (GLU) sa KMG motorom
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode