Osvjetljenje potkrovlja: u duhu prirode

Da li ste počeli da primjećujete da nema dovoljno svjetla u vašoj kući (ili sobi/stanu u potkrovlju)? Od kada ste se uselili možda ste to osjetili, ali pošto ne vidite šanse da postavite nove prozore, odustali ste od ideje i prestali da razmišljate o rješenjima. Jeste li sigurni da ste svuda tražili? Da li ste pogledali gore, na primjer? Gore, bukvalno. Ako ugradite krovne prozore, prostor će se ne samo kupati u prirodnijem svjetlu, već će donijeti i dodatne prednosti. Čitajte dalje da biste saznali šta su.

Više dnevne svjetlosti u vašem domu

Ako je nedostatak dovoljnog osvjetljenja faktor koji vas navodi da razmišljate o selidbi na novo mjesto, zaboravite na to. To više ne bi trebalo da bude dilema. Iako ne postoji univerzalno rješenje koje bi odgovaralo svačijim potrebama po ovom pitanju, postoji mnogo ideja koje bi se mogle uzeti u obzir. I upozorenje na spojler, selidba nije među njima.

Kada je u pitanju protok više dnevne svjetlosti u vaš dom, ključno je razmisliti o tome gdje i kako dnevno svjetlo dolazi do vas i koji mogu biti potencijalni uzroci njegovog gubitka. U većini slučajeva, što nije iznenađujuće, prozori su primarni izvori prirodnog svjetla, oni definišu vaše „igralište u zatvorenom“, a refleksije su vaše „igračke“.

Osvjetljenje potkrovlja kao element dizajna

Iako zavjese mogu poslužiti kao lijep element dizajna u prostoriji, dajući nagoveštaj elegancije, njihovo uklanjanje omogućava protok više svjetlosti. A, kada smo već kod dizajna, svjetliji prostori su sami po sebi elementi dizajna enterijera na neki način. Pitanje je: kako stvoriti svjetlije prostore? Jedan od odgovora bi mogao biti korišctenje reflektujućih boja uopšte, koje su bliske bijelim, svijetli pasteli su dobri primjeri. Međutim, ogledala takođe mogu biti prikladni elementi u dizajnu vaše prostorije. Ako prihvatite bilo koji od prijedloga, osjetićete da svjetlost doseže čak i najudaljeniji dio vašeg doma.

Ugradnjom krovnih ili prozora za ravni krov, ne samo da možete nadograditi svoj životni prostor u smislu svjetla, već će vam oni takođe biti od velike koristi.

Prirodno svjetlo pobjeđuje na mnogo načina

Dnevno svjetlo je dirljiv pratilac bez obzira na to gdje se nalazite, napolju u sunčanom parku ili unutra dok sjedite udobno u svom potkrovlju. Osim što podiže nivo vitamina D, sunčeva svjetlost dovodi do dobrog raspoloženja, a da ne spominjemo njegovu fantastičnu moć u transformaciji estetike sobe. Prirodno svjetlo je sposobno da arhitektonski oblikuje prostore, poboljšavajući dizajn. Sjenke i svjetlost stvaraju kontrast koji pomaže da oživi najljepše kompozicije. Stoga, puštanje više svjetla u vaš prostor neće samo pozitivno uticati na vaše raspoloženje, već će uticati i na cijeli vizuelni izgled vašeg stana/kuće.

Kada koristiti vještačko svjetlo?

Ispravno pitanje i fer poenta. Ukratko, to je stvar ukusa. . . u određenoj mjeri. Ako uzmete u obzir kakvu magičnu prirodnu svjetlost daje cjelokupnoj atmosferi prvobitno prosječne sobe u potkrovlju u poređenju sa vještački osvjetljenom prostorijom, sasvim je očigledno za koju ćete se odlučiti. Osim estetike, ni finansijski aspekti nisu zanemarljivi. Svaki put kada izaberete da koristite vještačko svjetlo, birate da ne koristite prirodno, za koje se može reći da nije uopšte povoljno ni za vaše zdravlje ni za vaš budžet. Očigledno je da je vještačko svjetlo neizbježan dio naših života, ali kao pravilo, umjesto da ga zanemarimo, trebalo bi da ga izbjegavamo da ga koristimo. Kad god možete, izaberite prirodno svjetlo.

Attic Lighting as an Investment 

Osvjetljenje potkrovlja kao investicija

Ugradnja krovnih prozora služiće različitim namjenama. Osim što obezbjeđuje prirodno osvjetljenje u potkrovlju, to je i vrijedna investicija. Sve prednosti prirodnog osvjetljenja su dugoročne: ako se spremate da prodate svoj dom u budućnosti, osjetićete da tržište takođe cijeni vašu investiciju.

Profesionalni izvori inspiracije

Ako ste ubijeđeni u postavljanje krovnih prozora i želite da krenete, VELUX je kompanija koju tražite. Imamo preko 80 godina iskustva u donošenju dnevne svjetlosti i svježeg vazduha u domove. Zahvaljujući velikom izboru VELUX proizvoda i dodataka, sve lične potrebe su uzete u obzir i dobrodošle, a sva rešenja su napravljena po mjeri. Osvjetljenost, zdravlje i energetska efikasnost su ključne riječi koje karakterišu VELUX pristup koji vjerovatno odgovara i vašim vrijednostima. U slučaju da ste spremni da nastavite, ali vam je potrebno više ideja i doprinosa, VELUX rješenja mogu biti sjajni izvori inspiracije koji podržavaju sve planove sa puno prirodnog svjetla.

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja krovnih prozora imaju dodatne pogodnosti

Provjeri šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.