FOTOGRAF | Patricia Weisskirchner, ARHITEKTA | strobl architektur

Priče o potkrovlju:

Potkrovlje ispunjeno dnevnom svjetlošću

Priče sretnih vlasnika kuća iz prve ruke o iskustvu sa proizvodima kompanije VELUX.

FOTOGRAF | Patricia Weisskirchner, ARHITEKTA | strobl architektur

Volim svoj posao, iako je ponekad težak i crpi svu energiju iz mene. Tih dana volim da uljepšam svoje raspoloženje gledajući i čitajući inspirativne projekte, često u katalozima kompanije VELUX – lijepo je biti dio toga.

Martin Strobl mlađi

Saznajte iz naših priča

  • U središtu Graza, Austrija, unutar rezidencije Schillerstrasse odvija se skladni spoj svjetla i dizajna. Strobl Architektur, porodično vođen arhitektonski biro koji vode Martin Strobl stariji i mlađi, uz podršku gđe Strobl, oživio je preobraženi prostor. Uz inovativna rješenja nastala iz suradnje, rješenja krovnih prozora VELUX u skladnoj su interakciji sa svijetlim enterijerima, pokazujući kako sinergija arhitekture i prirodnog svjetla može stvoriti moderno utočište usred historije.

  • U rezidenciji Schillerstrasse u Grazu, Martin Strobl mlađi istraživao je krovove starih kuća i potkrovlja tokom studija i oni su bili u fokusu njegovog diplomskog rada. Istorija kuće, poremećena razaranjem iz Drugog svjetskog rata, inspirisala je projekat oca i sina 2008. da je obnovi i transformiše.

  • Projekt dvojca uveo je novi, simetričan krov koji je u skladu sa susjednim zabatima. Uzdužno zastakljivanje revitaliziralo je fasadu, podižući plafon u nižim stanovima. Dvostruka uloga porodice Strobl kao arhitekata i investitora dovela je do eksperimentiranja, dajući moderna rješenja za urbani život.

  • Integracija VELUX krovnih prozora bila je ključna u osiguravanju isticanja dnevne svjetlosti. Pazilo se na distribuciju dnevne svjetlosti prilikom planiranja osvijetljenih uglova i plafona. Za Martina Strobla mlađeg najvažnija je svjetlost koja stvara kućne prostore koji prevazilaze norme.

  • Moderna reinterpretacija potkrovlja blista svijetlim sobama. Odražavajući tradicionalne tipologije, dizajn balansira funkciju i formu. Prozirno bijelo ostakljenje konstrukcije od iverice dodaje vizualni užitak, dok energetski efikasna rješenja osiguravaju udobnost i održivost.

Šta vas sprječava da započnete svoje VELUX putovanje?

Pročitajte razobličene mitove i strahove o krovnim prozorima.

FOTOGRAF | Patricia Weisskirchner, ARHITEKTA | strobl architektur

Postoje priče kako su potkrovlja uska i neudobna

Pravilnim planiranjem i uređenjem prostora potkrovlje se lako može učiniti prostranim i udobnim. Ako pametno koristite prostor i optimizirate svoj namještaj za potkrovlje, možete uživati u prostranom i udobnom potkrovlju.

Postoje priče kako zimi u potkrovlju može biti hladno

U većini slučajeva ova loša iskustva su posljedica nepravilne izolacije krova ili starih krovnih prozora kroz koje prolazi vjetar. VELUX krovni prozori pružaju kvalitet nekoliko decenija. Njihov izdržljivi opšav i izolacija otporna na vremenske uslove zaštitit će vaše potkrovlje od svih vremenskih prilika i pružit će vam mir.

Nastavite čitati

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.