{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Urbana infiltracija

Pronaći stan ili nov građevinski projekat s prilagodljivim tlocrtom u Berlinu je skoro nemoguće. „Zašto jednostavno ne bismo kupili neiskorišteno potkrovlje i proširili ga?” mislila je porodica Schneider. I tako su i uradili! Za samo osam mjeseci, svoj san o projektovanju sopstvenog stana su pretvorili u stvarnost. Čineći to, porodica je krenula putem koji postaje sve popularniji: urbana infiltracija. To je razvoj koji se nalazi na praznom ili nerazvijenom zemljištu unutar postojeće zajednice. Ovo omogućava stvaranje novog životnog prostora u postojećoj zgradi, koji odgovara suvremenim potrebama bez uništavanja prvobitnog izgleda prostora. Schneiderovi su imali prazno platno, kao oni koji su prvi počeli s izgradnjom danas poznatog Berlina! Mogli su svoje snove o idealnom domu pretvoriti u projekte i sve što im je bilo potrebno bilo je da ispune potkrovlje svježim zrakom i svjetlom, što je rezultiralo životnim prostorom tamo gdje ranije nije bilo ničega.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

Velike prozorske površine također pomažu u održavanju toplote u domu u hladnijim danima. „U jesen, kada naši poznanici imaju grijanje uključeno već nekoliko sedmica, mi uglavnom grijanje ostavimo isključeno.”, govori Marko Schneider o efikasnosti korištenja solarne energije.

Osim toga, činjenica da su VELUX prozori opremljeni prozorskim ventilatorima s uravnoteženom ventilacijom obezbijeđuje dovoljnu razmjenu zraka prema standardu DIN 1946-6, što znači da nije potrebna dodatna kontrolisana ventilacija. „Ovo nam također omogućava da uštedimo mnogo energije koja bi inače bila neophodna”, kaže nam vlasnik kuće.

Osim očiglednih i tehničkih prednosti dnevne svjetlosti, Sherinina i Markova djeca oduševljena su i velikim prozorima u svojim sobama. „Malena često leži na prostirci ispod svog prozora i igra se ili gleda u nebo i otkriva svoje najnovije omiljene životinje u formacijama oblaka”, kaže njena majka.

Prenamjena sa stilom

Krovna površina okrenuta prema ulici nije mogla biti drastično promijenjena, tako da su terase i mansarde dva stana morale biti izgrađene na sjevernoj strani zgrade, okrenute prema dvorištu. Ali Schneiderovi su iskoristili prednost neophodnosti i umjesto toga odlučili su da kombinuju nekoliko VELUX krovnih prozora u sobama na južnoj strani. Pri tome ne samo da su poštovali sve propise, već su i prozori osnova energetskog koncepta koji su sami Schneiderovi osmislili za svoj atraktivni životni prostor.

S elegantnom ručkom na dnu, VELUX krovni prozori s gornjim vješanjem daju vam potpun, otvoren pogled na vaš horizont i maksimiziraju količinu prirodne dnevne svjetlosti. VELUX krovni prozori na solarni i električni pogon idealni su za situacije van domašaja, kao što su svodni plafoni. Ovaj inovativni sistem prozora, roletni i vanjskih roletni na daljinsko upravljanje vam omogućava da ih otvorite i zatvorite samo jednim pritiskom na dugme. Pomoću zidnog prekidača možete lakše i brže doći do svakog prozora. Savršeni za one tačke koje su van dohvata,oni su najbolji izbor za svjež zrak i bolju udobnost u zatvorenom prostoru.

"U jesen, kada naši poznanici imaju grijanje uključeno već nekoliko sedmica, mi uglavnom grijanje ostavimo isključeno."
– Marko Schneider, vlasnik doma
Porodični život pod krovom

„Ovdje se osjećamo kao kod kuće – i u stanu i u susjedstvu“, kaže Sherina Schneider. Dnevni boravak ispunjen svjetlom postao je omiljeno mjesto okupljanja porodice. „Ljeti možemo ostaviti ugašena svjetla do kasno uveče jer toliko dnevne svjetlosti ulazi kroz krovne prozore i ispunjava prostoriju."
Otkako su se uselili, porodica je stvorila svoj dom u skladu sa sopstvenim potrebama, čuvajući prostor i poštujući zgradu koju su odabrali kao lokaciju za svoj dom. Pretvaranje potkrovlja u dom dalo im je priliku da ostanu u gradu, a da ipak imaju novi početak i kreiraju nešto što u potpunosti odgovara njihovom stilu i potrebama.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX krovni prozori (GPU)
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode

Vanjske aluminijumske roletne (SSL)
Idi na proizvode