{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Projektant: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Jednostavno nema dovoljno prostora

Ponekad vam život donese iznenađenja koja mogu izazvati trenutne turbulencije, ali vas na kraju odvede tačno tamo gdje ste željeli da budete. Porodica Kram upravo je završila određeno renoviranje svog doma i bila je spremna da se odmori prije nego što započne potpuno novu, mnogo veću rekonstrukciju – ali sve je to bilo iz najdragocjenijeg razloga.
„Naša je kuća izgrađena šezdesetih godina kao kuća za više generacija. Grijanje smo zamijenili 2008. godine. Tada, kada smo dobili srećnu vijest da će se naša porodica povećati, brzo je postalo jasno da će prostor koji imamo biti premali”, kaže Bernhard Kram, vlasnik kuće. Budući otac je tada sam počeo da planira proširenje. Nakon gotovo dvomjesečne faze planiranja, izgrađeno je proširenje od 60 m2, koje je poslije tri mjeseca izgradnje postalo centar porodičnog života.

Optimalno postavljanje prozora za ravne krovove

Od samog početka, upravljanje svjetlom bilo je dio procesa projektovanja za arhitekte preduzeća Baukooperative. Ideja je bila da prirodna svjetlost istakne drvo u dnevnom boravku kako bi se postigao osjećaj topline i privlačnosti. Prirodna svjetlost je važna za sve, ali ima posebnu ulogu u životu porodica s malom djecom. Dnevna svjetlost pomaže djeci da ostanu aktivna, a čak im pomaže i da se fokusiraju i uče – što je ono što rade u prvim godinama svog života, bilo da traže knjige u kutku s roditeljima bave se umjetnošću, ili se igraju žmire u dnevnom boravku. „Koristili smo VELUX alat za vizueliziranje dnevne svjetlosti kako bi nam pomogo da sve projektiramo. Uz pomoć VELUX vizualizacija, uspjeli smo identifikovati razlike u pozicioniranju izvora dnevne svjetlosti tokom procesa projektiranja kako bismo bili sigurni da je sve savršeno pozicionirano.”

Porodica je na kraju odlučila da postavi prozor za ravne krovove u zabačeni ugao proširenja, kao i u kuhinjski dio. Svjetlost koja prolazi kroz krovni prozor sa zakrivljenim staklom unosi čaroliju dnevne svjetlosti u dom: jedinstvena staklena ploča zakrivljenog oblika omogućava da se kišnica lako odvodi s površine – čak i na krovu bez ikakvog nagiba. Jedinstven dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo pružaju vam maksimalnu količinu dnevne svjetlosti, čak i kada imate ugrađenu roletnu. Krovni prozor sa zakrivljenim staklom ima dvoslojno ili troslojno zastakljenje koje pruža odlične energetske performanse dok istovremeno smanjuje buku kiše, grada ili saobraćaja. Stoga imate najbolje od otvorenog prostora bez ikakvih smetnji – nešto što je također veoma vrijedno porodici s malom djecom.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

S obzirom da žive u kući, krovni prozor pokazao je mnogo prednosti za porodicu. „Veliki i pažljivo postavljeni prozori za ravne krovove omogućili su nam da stvorimo prostoriju ispunjenu prirodnom svjetlosti sve do najudaljenijih uglova sobe. Uvijek imamo jaku svjetlost od jutra do sumraka i potrebno nam je vrlo malo vještačkog svjetla.”, objašnjava g. Kram. I uspjeli su to da urade dok istovremeno štite privatnost svog doma. „Ideja za dodavanje prozora za ravne krovove došla je dok smo projektirali, jer je bilo jasno da će privatniji zavučeni dio dodatka biti previše taman.” Prema gospodinu Kramu, „Osvjetljenje tog prostora odozgo, kroz prozore za ravne krovove je zaista bilo savršeno rješenje.” Štaviše, krovni prozori pomažu pri prirodnoj ventilaciji, čineći zrak u porodičnoj kući zdravijim i sprječavaju rizik od formiranja plijesni u vlažnijim prostorima. Porodica je odlučila da postavi drugi prozor za ravne krovove iznad kuhinje, što također olakšava provjetravanje kuhinje prilikom kuhanja.

Svjetlost koja prolazi kroz krovni prozor sa zakrivljenim staklom unosi čaroliju dnevne svjetlosti u dom: jedinstvena staklena ploča zakrivljenog oblika omogućava da se kišnica lako odvodi s površine – čak i na krovu bez ikakvog nagiba. Jedinstven dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo pružaju vam maksimalnu količinu dnevne svjetlosti, čak i kada imate ugrađenu roletnu. Zakrivljeni krovni prozor ima dvoslojno ili troslojno zastakljenje koje pruža odlične energetske performanse dok istovremeno smanjuje buku kiše, grada ili saobraćaja. Tako da imate najbolje od otvorenog prostora bez ikakvih smetnji – nešto što je također veoma vrijedno porodici s malom djecom.

Projektant: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Okupano zlatnom svjetlosti

Bernhard Kram se ozari kada govori o „zlatnoj svjetlosti" koja se uvečer, kada je sunce nisko na zapadu, razlijeva kroz prozore za ravne krovove, kupajući cijelu prostoriju toplom i mekom svjetlosti.

"Cijela atmosfera je zaista nešto posebno."
– Bernhard Kram, vlasnik kuće
Projektant: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Novi kvalitet života

Uz nekoliko mjeseci rada, četvoročlana porodica sada živi najbolje životne trenutke u novom domu, skupljajući uspomene sa svojim mališanima. Dom je upravo onakav kakvim su zamislili savršeno mjesto za odgajanje djece. I nije u pitanju samo dnevna svjetlost. Bernhard Kram ne može se zasititi pogleda na baštu: „Sjedimo za trpezarijskim stolom i gledamo u staro drvo šljive ili posmatramo ptice i vjeverice – takav kvalitet života je neprocjenjiv. Mi smo oduševljeni proširenjem i zaista se ovdje osjećamo kao kod kuće."

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozori za ravni krov sa zakrivljenim staklom
Idi na proizvode
Prozora za ravni krov s ravnim staklom
Idi na proizvode
Roletne za zaštitu od toplote (MSU)
Idi na proizvode