{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Inspirisani projektom prijatelja

Claire i Paul su u fazi života u kojoj žele uživati u onome što su postigli. Znali su da žele urediti svoj dom na osnovu te ideje, ali jednostavno nisu bili sigurni kako to uraditi. Onda je sve kliknulo! Nakon što su vidjeli uspješnu prenamjenu potkrovlja kod prijatelja, Claire i Paul Hammond nisu gubili vrijeme i počeli su istraživati kako bi mogli transformisati sopstveni prostor u potkrovlju u novu glavnu spavaću sobu s kupatilom.

Claire, koja ima 54 godine i po zanimanju je radiograf, i Paul, 57-godišnji radiolog, dizajnirali su svoje potkrovlje uz pomoć lokalnog arhitekte i građevinara. Oduvijek su znali da će ugraditi VELUX krovne prozore kao dio rekonstrukcije jer je dnevna svjetlost bila ključni dio dizajna. Željeli su stvoriti potkrovlje sa svježim zrakom, otvorenim prostorima i jakom dnevnom svjetlosti, tako da se u udobnosti svog doma osjećaju kao da su na odmoru.

Claire govori: „VELUX je dugogodišnji brend poznat po svojim pouzdanim proizvodima dobrog kvaliteta, tako da smo znali da nas neće iznevjeriti.”

Odlučili su se za pet VELUX krovnih prozora s gornjim vješanjem kako bi u svom novom glavnom apartmanu obezbijedili osjećaj lakoće, svjetlosti i prozračnosti: „Zaista smo željeli maksimalno povećati pogled koji možemo dobiti kroz prozore, pa smo odlučili da uzmemo sve prozore s gornjim vješanjem, jer se otvaraju odmah odozdo, tako da imate dodatni prostor da uživate”, objasnila je Claire.

Par je imao tri krovna prozora postavljena niz jednu stranu svog potkrovlja kako bi stvorili zastakljeni zid i četvrti postavljen na južnoj strani potkrovlja, što im je omogućavalo doživljaj prirodnog kretanja sunčeve svjetlosti iznad glave – nešto što ima mnoge prednosti za mentalno zdravlje.

„Zaista smo željeli imati zastakljeni zid jer smo htjeli nešto što će prostoru dati dodatni faktor iznenađenja i zaista povećati dnevnu svjetlost koju bismo mogli unijeti u njega. Postojanje četvrtog krovnog prozora na odvojenom zidu okrenutom prema jugu također obezbijeđuje da se dnevna svjetlost ravnomjerno raspoređuje širom prostorije, što je sjajno”, rekla je Claire.

Peti krovni prozor postavljen je u njihovo novo kupatilo uz spavaću sobu: „Željeli smo da održimo kupatilo svijetlim i prozračnim kao i ostatak naše nove sobe, pa smo tamo ugradili krovni prozor s gornjim vješanjem, kojim se upravlja elegantnom ručkom na dnu kako bi se nastavio protok dnevne svjetlosti kroz obje sobe”, nastavila je Claire.

Iako uživaju u pogledu na vedro nebo i dnevnoj svjetlosti, par je također imao na umu da vole drijemati i da ne žele da ih izlazak ranojutarnjeg sunca u tome ometa. Željeli su da im njihov prostor omogući da budu aktivni i motivisani kada to žele, ali i da im omogući da spavaju poslije dugog radnog dana. Claire i Paul izabrali su VELUX roletne imajući na umu udobnost, a kupili su kombinaciju duo roletni, siesta roletna za potpuni prak u kombinaciji sa plisiranom roletnom.

Claire govori: „Stavili smo duo siesta roletne na južnu stranu potkrovlja jer vam poluprovidni plisirani sloj omogućava da raspršite količinu dnevne svjetlosti koja ulazi tokom sunčanih dana i sprječava da se soba previše zagrije. Siesta roletne na drugim prozorima također ne dozvoljavaju potencijalno buđenje u cik zore!”

Dizajniranje mirnog utočišta

Uzimajući inspiraciju iz svoje lokacije na obali, Hammondovi su pratili spektar pastelnih boja svijetlih nijansi što je pomoglo da prostor postane mirno utočište u kojem sada toliko uživaju. Sa širokim spektrom boja roletni koje kompanija VELUX nudi svojim kupcima, imali su mogućnost da naprave prostor baš po želji, bez kompromisa.

Claire je dodala: „To je veoma mirno mjesto za provođenje vremena jer je zvučno izolovano kada želite malo tišine, ali kada otvorite prozore možete čuti kako ptice pjevaju, što je prilično lijepo. Visok nivo dnevne svjetlosti koji ulazi kroz krovne prozore i preplavljuje prostor čini taj prostor tako privlačnim mjestom za opuštanje, a njegove prednosti možete vidjeti dok putuje do sredine kuće.”

"Naš labradorica Ruby je, nažalost, prestara da bi bila u stanju da se popne stepenicama do potkrovlja, ali da može, siguran sam da bi joj se dopao isto koliko i nama!"
– Claire, vlasnica kuće
Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX krovni prozori (GPU)
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode
Vanjske tende (MHL)
Idi na proizvode